Olivér
4 °C
8 °C

Quasimodó verseny Balatonfüreden

litera.hu
2003.09.09. 11:20
Balatonfüreden 1992 óta minden évben megrendezik a Quasimodo nemzetközi költői versenyt. A vetélkedő története 1961-re nyúlik vissza, amikor a később Nobel-díjjal kitüntetett Salvatore Quasimodo Füreden járt, s akárcsak híres költőtársa, az indiai Rabindranath Tagore 1926-ban, ő is az ottani szívkórházban gyógyult meg. A költői verseny ötletét Franco Cajani olasz poéta vetette föl, amikor Quasimodoról gyűjtött anyagot Füreden.

Idén 160 hazai és külföldi szerző küldte be máshol még nem publikált versét a pályázatra. A közülük legjobbnak ítélt tizenkettőt, mint minden évben, olasz nyelvre is lefordították, s a szeptember 6-i füredi díjkiosztón magyarul és olaszul is előadták Lukács Sándor illetve a budapesti olasz nagykövetség versmondóként beugró kultúrattaséja, Piero Saluzzi közreműködésével.

Veszprém megye különdíját Petőcz András Európa rádió, éjszaka című verse, míg a verseny fődíját, s vele az eredetileg lírában fölajánlott négyszázezer forintos ösztöndíjat Sumonyi Zoltán Bologna, 1995. szeptember című szerzeménye kapta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?