Ilona
17 °C
33 °C

Quasimodó verseny Balatonfüreden

litera.hu
2003.09.09. 11:20
Balatonfüreden 1992 óta minden évben megrendezik a Quasimodo nemzetközi költői versenyt. A vetélkedő története 1961-re nyúlik vissza, amikor a később Nobel-díjjal kitüntetett Salvatore Quasimodo Füreden járt, s akárcsak híres költőtársa, az indiai Rabindranath Tagore 1926-ban, ő is az ottani szívkórházban gyógyult meg. A költői verseny ötletét Franco Cajani olasz poéta vetette föl, amikor Quasimodoról gyűjtött anyagot Füreden.

Idén 160 hazai és külföldi szerző küldte be máshol még nem publikált versét a pályázatra. A közülük legjobbnak ítélt tizenkettőt, mint minden évben, olasz nyelvre is lefordították, s a szeptember 6-i füredi díjkiosztón magyarul és olaszul is előadták Lukács Sándor illetve a budapesti olasz nagykövetség versmondóként beugró kultúrattaséja, Piero Saluzzi közreműködésével.

Veszprém megye különdíját Petőcz András Európa rádió, éjszaka című verse, míg a verseny fődíját, s vele az eredetileg lírában fölajánlott négyszázezer forintos ösztöndíjat Sumonyi Zoltán Bologna, 1995. szeptember című szerzeménye kapta.