Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Ligeti György vehette át az Adorno-díjat

MTI
2003.09.13. 20:49
Ligeti György magyar származású zeneszerző szombaton este Majna-Frankfurtban átvette az 50 ezer euróval járó Adorno-díjat.

Frankfurt városa 1977 óta, általában három évenként, olyan személyeknek ítéli oda a neves filozófusról, esztétáról, Theodor W. Adornóról elnevezett díjat, akik kiemelkedőt alkottak a filozófiában, a zenében, a színház- és filmművészetben. Megkapta a kitüntetést Jacques Derrida filozófus, Pierre Boulez zeneszerző, karmester és Jean-Luc Godard filmrendező is (mindhárman franciák). Adorno, a frankfurti filozófiai iskola meghatározó gondolkodója csütörtökön lett volna száz éves.

A 80 éves Ligeti György Erdélyben született, Kolozsváron és Budapesten végezte tanulmányait. Az 1956-os felkelés idején elhagyta Magyarországot, s először Bécsben, majd Kölnben élt és alkotott. 1973 és és 1989 között a hamburgi zeneművészeti főiskola professzorként zeneszerzést oktatott, az életrajzokban osztrák állampolgárként szerepel. Legismertebb művei közé tartozik 1978-ban bemutatott operája, a Le Grand Macabre, s az ő zenéje csendül fel Stanley Kubrick legendás filmjében, a 2001 - Űrodüsszeiában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!