Rátaláltak az első főszékesegyház alapjaira Kalocsán

MTI
2003.09.18. 09:14
Az országban nagy valószínűséggel elsőként épült főszékesegyház alapjainak, s az arra épült XIII. századi templom falainak nyomaira bukkantak a közelmúltban Kalocsán.

Az ezeréves, illetve több évszázados építészeti emlékeket a mai főszékesegyház közvetlen közelében találták elektromos vezetékek cseréje közben- mondta Romsics Imre, a városi Viski Károly Múzeum igazgatója.

"Az örökségvédelmi hivatal a munkálatokat leállíttatta, s elrendelte a megelőző feltárást, ami alig egy hete meg is kezdődött" - tette hozzá Romsics.

Az eddig 25-30 méter hosszúságban, 80-100 centiméter szélességben végzett feltárás igazolja a szakemberek korábbi feltételezését, hogy a mostani főszékesegyház körül, "a felszín alatt 10 centiméterre ott van a középkori főszékesegyház maradványa".

A múzeumigazgató elmondta; "a feltárt részen 5-6 sor szépen faragott trachit-téglából (újabbkori vulkáni kőzetből) rakott fal látható, alatta pedig jól látszik az Asztrik-féle templom alapja. El kell dönteni, hogy mi legyen a régebben beépített közművekkel, amelyek hatalmas lyukakon, keresztül-kasul vezetnek át a falakon, azokat semmiképpen sem szabad innen továbbvinni, de további károsítás nélkül kiszedni sem lesz könnyű."

Megítélése szerint a közművek áttervezését is beleértve legalább 30-50 millió forint és 2-3 éves előkészítés szükséges az első főszékesegyház és a templom rehabilitációjához.

"Maga a feltárás, ami bonyolult szakértelmet igényel már csak azért is, mert elképzelhető, hogy sírokat is találunk, hozzávetőleg egy évig eltarthat "- tette hozzá Romsics.

A feltárás és a rehabilitáció rendkívül fontos lenne, részint a magyar, részint az európai kutatók számára is, hiszen "alig-alig tudunk valamit a XI. századi magyar építészetről, s egész Európában nincs ilyen korú feltáratlan templom."

Romsics Imre emlékeztetett arra, hogy az ország egyik legjelentősebb történelmi emlékét, a kalocsai főszékesegyházat az évszázadok során többször is megrongálták, illetve újjáépítették.

Az első főszékesegyházat a Szent Istvánnak pápai koronát hozó első kalocsai érsek, Asztrik idejében emelték, valamikor 1002 és 1015 között. Az első templom alapjára épült a második a XIII. század első harmadában, amit a tatárok megrongáltak, majd Nagy Lajos uralkodása idején újjáépítettek. Ezt a temlomot a hajdúk gyújtották fel, a ma is látható barokk főszékesegyház 1735 és 1754 között épült fel.