Jenő
-3 °C
6 °C

Rátaláltak az első főszékesegyház alapjaira Kalocsán

MTI
2003.09.18. 09:14
Az országban nagy valószínűséggel elsőként épült főszékesegyház alapjainak, s az arra épült XIII. századi templom falainak nyomaira bukkantak a közelmúltban Kalocsán.

Az ezeréves, illetve több évszázados építészeti emlékeket a mai főszékesegyház közvetlen közelében találták elektromos vezetékek cseréje közben- mondta Romsics Imre, a városi Viski Károly Múzeum igazgatója.

"Az örökségvédelmi hivatal a munkálatokat leállíttatta, s elrendelte a megelőző feltárást, ami alig egy hete meg is kezdődött" - tette hozzá Romsics.

Az eddig 25-30 méter hosszúságban, 80-100 centiméter szélességben végzett feltárás igazolja a szakemberek korábbi feltételezését, hogy a mostani főszékesegyház körül, "a felszín alatt 10 centiméterre ott van a középkori főszékesegyház maradványa".

A múzeumigazgató elmondta; "a feltárt részen 5-6 sor szépen faragott trachit-téglából (újabbkori vulkáni kőzetből) rakott fal látható, alatta pedig jól látszik az Asztrik-féle templom alapja. El kell dönteni, hogy mi legyen a régebben beépített közművekkel, amelyek hatalmas lyukakon, keresztül-kasul vezetnek át a falakon, azokat semmiképpen sem szabad innen továbbvinni, de további károsítás nélkül kiszedni sem lesz könnyű."

Megítélése szerint a közművek áttervezését is beleértve legalább 30-50 millió forint és 2-3 éves előkészítés szükséges az első főszékesegyház és a templom rehabilitációjához.

"Maga a feltárás, ami bonyolult szakértelmet igényel már csak azért is, mert elképzelhető, hogy sírokat is találunk, hozzávetőleg egy évig eltarthat "- tette hozzá Romsics.

A feltárás és a rehabilitáció rendkívül fontos lenne, részint a magyar, részint az európai kutatók számára is, hiszen "alig-alig tudunk valamit a XI. századi magyar építészetről, s egész Európában nincs ilyen korú feltáratlan templom."

Romsics Imre emlékeztetett arra, hogy az ország egyik legjelentősebb történelmi emlékét, a kalocsai főszékesegyházat az évszázadok során többször is megrongálták, illetve újjáépítették.

Az első főszékesegyházat a Szent Istvánnak pápai koronát hozó első kalocsai érsek, Asztrik idejében emelték, valamikor 1002 és 1015 között. Az első templom alapjára épült a második a XIII. század első harmadában, amit a tatárok megrongáltak, majd Nagy Lajos uralkodása idején újjáépítettek. Ezt a temlomot a hajdúk gyújtották fel, a ma is látható barokk főszékesegyház 1735 és 1754 között épült fel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?