Nemzetközi kézműves szakkiállítás Szegeden

MTI
2003.09.18. 14:21
Natura nemzetközi kézműves szakkiállítás és vásár nyílt csütörtökön Szegeden. Többi között gyékényből font kisplasztika, fehér hímzés és kalotaszegi festett bútorok kicsinyített másai láthatók és vásárolhatók meg a vasárnapig tartó kiállításon.

Csaknem 200 kézműves és népi iparművész mutatja be munkáit elsősorban a dél-alföldi régióból, de érkeztek kiállítók Szabadkáról, Aradról, Temesvárról és Marosvásárhelyről is.

A kézművesség szinte minden ága jelen van a harmadik alkalommal megrendezett kiállításon, egyebek között szalmából készült Szent Koronát, gravírozott és áttört tojásokat, modern és népi motívumokkal díszített kerámiát, gobelint, tűzzománc képeket és tárgyakat, valamint mézeskalácsot láthatnak az érdeklődők.

A Szabadkáról érkezett Vajdasági Magyar Folklórközpont többi között slingelést, fehér hímzést állított ki, a kalotaszegi Bokréta Kulturális Egyesület standján pedig kalotaszegi bútorok kicsinyített másai - bölcsők, fali tükrök, kelengyés ládák - keltik fel a látogatók figyelmét.

"Nem kell szégyellni, hogy a kiállított alkotások termékek, hiszen kiváló minőségűek" - hangsúlyozta megnyitójában Jacques Devillers, a Párizsi Kézműves Kamara főtitkára.

A rendezvény szakmai programmal folytatódik: szó lesz például a marketing szerepéről a népművészetben. A szakkiállításhoz biotermék- és egyedi élelmiszeripari termékbemutató, valamint lakberendezési kiállítás és tanácsadás is kapcsolódik.