Réber László életműkiállítása a Vigadó Galériában

MTI
2003.09.25. 11:47
Kiállítás nyílik Réber László Munkácsy-díjas grafikus, könyvillusztrátor, karikaturista alkotásaiból csütörtökön Budapesten, a Vigadó Galériában.

Az október 12-ig látogatható tárlat a művész rendkívül magas szakmai színvonalat képviselő alkotásainak első átfogó kiállítása - mondta el Tettamanti Béla, a budapesti kiállítás kurátora, a tárlat megnyitása előtt.

Számos alkotás most kerül először a nagyközönség elé - tette hozzá. Több ismert grafika és karikatúra eredetijét azért érdemes megtekinteni, mert azok utánnyomatai - az évtizedekkel ezelőtti nyomdatechnika hiányosságai miatt - nem adhatták vissza az eredeti hatást.

A kiállítás három teremben, három tematikai egységre bontva mutatja be Réber László munkáit, külön csoportba osztva a korai grafikákat, különleges papírkarcokat, felsorakoztatva az Élet és Irodalomban 1970-74 között megjelent karikatúráit, valamint válogatást adva könyvillusztrációiból.

A kiállítást a program szerint Görgey Gábor író és Szabados Árpád képzőművész nyitja meg.

Réber László Budapesten született 1920-ban. 1951-től két évig a Híradó- és Dokumentumfilmgyár rajzfilmosztályának tervezője, 1953-59 között a Ludas Matyi munkatársa volt. 1970-74 között az Élet és Irodalom irodalmi magazin karikaturistája. A 80-as évektől kezdve térbeli alkotásokkal is foglalkozott. Érdemeit 1967-ben és 1993-ban Munkácsy-díjjal méltatták. Budapesten halt meg 2001-ben.