Zichy grafikák és beszélgetés erotika témában

2003.10.13. 15:02
Erotika és politikai hatalom témában kerekasztal-beszélgetést rendeznek a Párizsi Magyar Intézetben kedden. Az erotika vonalat Zichy Mihály erotikus rajzaiból készült kiállítás erősíti.

A beszélgetés során a kutatók azt a kérdést járják körül, hogyan viszonyultak a XIX. és XX. század politikai rezsimei - a szovjet rendszer, és a volt szocialista országok, valamint az 1989 utáni kormányok - az erotikához.

Az erotika a kereszténység kezdeteitől állandó fejtörést, visszatérő és súlyos problémákat okozott mind az egyházi, mind a világi hatóságoknak.

Az Ancien Régime végén a helyzet radikálisan megváltozott: olyan könyvek és gondolatok is szabadon láthattak napvilágot, amelyeket addig teljes tabu övezett. Kétségtelen, hogy közvetlen kapcsolat létezett a szabadosság, a libertinage és a francia forradalom között, de e viszony részleteit igen nehéz meghatározni. A XIX. században ismét váltás következett be a hatalmasságok hozzáállásban: az erotika mint olyan, újra gyanússá vált.

A rendezvény kitűnő szakemberek - Georges Coppel (Sorbonne), Philippe Roger (CNRS), Patrick-Wald Lasowski (Párizs VIII Egyetem), Kovács Ilona (Szegedi Egyetem) és Gellér Katalin művészettörténész - részvételével zajlik.

A beszélgetést egy Zichy Mihály erotikus témájú rajzaiból rendezett kamara-kiállítás teszi szemléletesebbé.

"Erotika és politikai hatalom"
október 14. kedd 17-19 h
Párizsi Magyar Intézet,
92, Rue Bonaparte, 75006 Paris