A festészet napja az A38-tól a Vigadóig

MTI
2003.10.17. 10:25
A DunapART Művészeti Társaság a tavalyi siker után másodszor is megrendezi a Magyar Festészet Napját október 18-án, Szent Lukács napján Budapesten és több vidéki helyszínen. A programsorozat célja, hogy szakmával és a közönséggel egyaránt megismertessék az élő festészet élményét.

A szombaton kezdődő kétnapos programba sok galéria és kiállító intézmény kapcsolódik új tárlatok megnyitójával. Míg a Gellért Hotel Tea-szalonjában, valamint a Vigadó Galériában a mesterek, az A38-as hajón és a Magyar Képzőművészeti Egyetemen a fiatal festőnemzedék mutatkozik be.

Performance-szal indít szombaton az eseménysorozat a Lukács Fürdőnél, a nap záróeseményeként pedig Hiller István kultuszminiszter, a képzőművészeti esemény védnöke ad át életműdíjakat a Gellért Szállóban. A vasárnap folytatódó program szintén több friss kiállítást kínál fővárosszerte, s ebből az alkalomból a Magyar Nemzeti Galériában szimpóziumot tartanak Zseni a művészetben címmel, ahol Dr. Czeizel Endre genetikus és Hankiss Elemér szociológus tart előadást. A festészet napját Békéscsaba, Miskolc, Sárospatak és Szombathely is új tárlatokkal ünnepli.