Négyezer éves krimi filmen

MTI
2003.10.27. 11:29
Négyezer éve történt emberölést vitt filmre Brando Quilici olasz rendező. Jégember: egy gyilkos nyomában című filmjét a dél-tiroli Bolzanóban mutatták be először, abban az alpesi kisvárosban, ahol az áldozat - közismert becenevén Ötzi - mélyhűtött tetemét őrzik.

A Discovery Channel rendezőjének idén nyáron forgatott egyórás dokumentumfilmje a jégember életének utolsó napjait mutatja be, ahogy a halála előtt egy-két nappal megsebesült. Amikor ugyanis rábukkantak a gleccser jegébe fagyva, Ötzinek tőr volt a jobb kezében és mély, vágott sebek a kezén és a karján.

A film folytatása Ötzi utolsó gyilkosságaival foglalkozik: hiszen Ötzi négy különböző ember vérével került kapcsolatba halála előtt. Nyilával eltalálhatott két személyt, s halála előtt minimum egy személlyel vívhatott kézitusát, mielőtt a jobb vállába fúródott nyílvessző leterítette, és végül a halálát okozta.

Quilici rendezőt három éve foglalkoztatja Ötzi története. A Discovery Channel első Ötzi-filmjét, a 2002-ben bemutatott Ötzi visszatérése című filmet 155 országban vetítették 33 nyelven. Ez a film késztette a rendezőt, hogy szorgalmazza törvényszéki orvosi vizsgálatok elvégzését a gleccserből előkerült jégember viszonylagos épségben megmaradt tetemén.