Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Lajkó Félix az A38-on

2003.11.25. 12:36
A vajdasági Lajkó Félix és együttese ma, november 25-én, a Makám együttes holnap lép fel a Petőfi híd budai hídfőjénél horgonyzó A38 állóhajó fedélzetén.

Lajkó Félix és együttese - az A38 hajó programszervezőinek az Indexhez eljuttatott tájékoztatása szerint - mai koncertjén nagyrészt készülő lemezének anyagát mutatja be. Lajkó Félix és együttesének improvizatív, a dzsesszhez közel álló, sokféle műfajú produkciójában fellelhető a kelet-közép-európai népzene, a free-dzsessz, az etnodzsessz, a klasszikus zene és a heavy metal rengeteg motívuma.

Lajkó Félix Topolyán született. A citera volt az első hangszere. Kölcsönkért hegedűvel jutott el Budapestre, ahol a Dresch Quartett tagja lett, azóta is Budapest és Szabadka között ingázik. Sok neves művésszel dolgozott, több színházi előadáshoz írt zenét. Ő komponálta az 1998-as szarajevói kulturális fesztivál himnuszát. Koncertezett Párizsban, Londonban, Berlinben, Frankfurtban, Velencében, Veronában és Tokióban.

Szerdán este a Makám együttes, a világzenét rendkívül eredeti módon megszólaltató magyar együttes mutatja be Anzix című albumát a hajón.

A zenekar érdeklődése az utóbbi időben a vokális zene felé fordult. SkanZen című lemezüket Párizsban mutatták be. Az együttes szólistáját, Lovász Irént idén az év énekesnőjévé választották, eMeRTon-díjat kapott. Az Anzix című lemezen a Makám a balkáni zenét ülteti saját zenei világába.

Mindkét koncert 21 órakor kezdődik.