Johnny Cash ismeretlen dalait adták ki

MTI
2003.11.30. 14:54
Öt lemezből álló, jórészt ismeretlen felvételeket tartalmazó CD-box jelent meg a napokban a szeptemberben elhunyt Johnny Cash-től.

Külön érdekessége a boxnak, hogy valamennyi felvétele az elmúlt évtizedben készült, s végső megformálása Rick Rubin producer érdeme, aki korábban inkább a rock és a rap tájairól volt ismert. Rubin szerint ez az összeállítás egy gazdag pálya méltó lezárása volt.

Az Unearthed című összeállítás egyik lemezén kettősöket énekel a country feketeruhás királya. Bob Marley híres dalát, a Redemption Song-t a Clash együttes ma már szintén halott tagjával, Joe Strummerral énekli. Szerepel a kettősök lemezén Fiona Apple, a country és arock and roll másik nagy egyénisége, Carl Perkins, Nick Cave és Glen Campbell is. Szólóban énekli Kris Kristofferson, Neil Young, Roy Orbison, Dolly Parton Chuck Berry és mások szerzeményeit. Érdekessége az összeállításnak, hogy az egyik lemezen csaknem végig Tom Petty és a Heartbreaker adta a kísérletet, Neil Young Heart of Gold című dalában a Red Hot Chilli Pepper együttes tagjai voltak a közreműködők.

A box egyik lemezén új gospelek hallhatók, egy korong pedig Cash már ismert dalainak gyűjteménye.

A producer elmondta, hogy mennyire bántotta Johnny Casht, hogy betegsége miatt már nem tud koncertezni. Az Unearthed munkálataiban azonban egészen haláláig részt vett, Rubin lemezenként elküldte neki az elkészült anyagot, mielőtt azt végleg rögzítették volna CD-re.