Nem halaskönyv a Cet ecetben

2003.12.04. 13:15
Cet ecetben címmel új verseskötete jelenik meg Szilágyi Ákosnak felnőtt és fel nem nőtt gyerekekeknek - alcímmel. A könyvet pénteken 16 órától az Írók Boltjában mutatja be Csányi Vilmos etológus. A Cet ecetben a halak világának képzelt és igazi lényeit vonultatja fel a nyelvi játékosság és zeneiség jegyében.

Az eredeti címlap"Ember, de hisz a cet nem is hal!" - üvöltött fel kimeredt szemmel Szilágyi halbiológus barátja a költő elmesélése szerint, amikor meglátta az eredeti címlapot, aminek még Nagy Halas Könyv alcíme volt. Szilágyi megnyugtatta, hogy tudja, és elmagyarázta neki, hogy annak is tudatában van, hogy a cet a legritkább esetben cettint és mesél cet-vicceket. De azért az alcímet megváltoztatta.

"Amikor a felnőtt megpróbálja elképzelni, milyen is a gyermek és ki akarja szolgálni a gyermekközönséget - magyarázta még Szilágyi az Indexnek - akkor saját ízlését erőlteti rá: leereszkedik, és gügyögni kezd hozzá. Az igazi költészet azonban mindig gyermekded kissé és a gyermekek nagyszerűen megértik, akár halakról szól, akár emberekről."

A könyv - a verseket és dalokat tartalmazó CD-vel együtt - a Palatinus kiadó gondozásában jelenik meg a karácsonyi könyvvásárra. Kapható lesz a jobb könyvesboltokban.