Újra kapható az aranyozott Képes Krónika

MTI
2003.12.10. 12:09
Több mint másfél évtized után a karácsonyi könyvkínálat egyik csemegéjeként ismét megjelent a Képes Krónika valódi aranyozással készült hasonmása. A 16 ezer forintos önköltségi áron kapható két kötetes kiadvány kétezer példányban jelent meg. A ma az Országos Széchenyi Könyvtár által őrzött eredeti Képes Krónika egyébként az 1370-es években íródott, I. Lajos király megbízásából. Szövegét - a feltevések szerint - Kálti Márk állította össze.

#alt#
Képes Krónika: A megölt Kun László és gyilkosai
A XIV. századi európai könyvművészet kiemelkedő alkotásának számító Képes Krónika hasonmása korábban 1987-ben, a Helikon kiadó gondozásában látott napvilágot, most pedig a nemzeti kulturális hagyományok kutatására, ápolására egy évvel ezelőtt alakult Nemzeti Kincseinkért Egyesület kiadásában.

A kereskedelmi forgalmazók kiiktatásával, csak az egyesület révén beszerezhető, két kötetes kiadvány kétezer példányban jelent meg. Az első kötet az eredeti pergamen helyett ugyan műnyomó papíron készült, de a valódi aranyozású 147 miniatúrát is beleértve a latin nyelven íródott Képes Krónika hű mása. A második kötet a középkori latin nyelvet ismerő Barsi János fordítását, valamint Papp Gábor művészettörténésznek a Képes Krónikával kapcsolatos tanulmányával és Szántai Lajos magyar őstörténet kutató elemzésével kiegészült szövegmagyarázatot tartalmazza.