Eszenyi Enikő Washingtonban rendezett

MTI
2004.02.07. 10:42
Az Arena Stage washingtoni színház Eszenyi Enikő vendégrendezésében nagy sikerrel bemutatta Bertolt Brecht Egy fő az egy fő című drámáját.

Az évadnyitó darabot március 7-ig játsza az amerikai főváros legnagyobb, évente negyedmilliós látogatottságú non-profit színháza, ahol vendégrendezőként megfordult már Szász János, Lucian Pintilie, Liviu Ciulei és Jurij Ljubomov.

Az egy fő az egy fő Brecht egyik korai darabja expresszionista lázadó korszakából, háborúellenes szatíra, amelyben egy naív kikötői munkás csak elugrik halat venni, de valaki más pótlására fondorlatosan besorozzák, kivégzik, búcsúbeszédet mond saját koporsója felett, személyazonosságot vált, és harcoló gép lesz belőle. A körszínházban a kéttagú zenei kíséret is lövészárokban játszik, rohamsisakkal a fejükön.

A darab rendezésére Molly Smith művészeti igazgató kérte fel Eszenyi Enikőt, aki európai körútján a Vígszínházban megtekintette Shakespeare Sok hűhó semmiért rendezését, majd Tennessee Williams Macska a forró bádogtetőn című művében színésznőként is látta.

Eszenyi Enikő december 28-án érkezett Washingtonba, ahol már másnap olvasópróba volt. A hétfő kivételével naponta nyolc-tíz órát próbáltak. Előtte, még a nyáron rövid időre kiutazott és ekkor válogatták ki a szereplőket a darabhoz a "casting director" által behívott 300-400 színész közül. A New York-i meghallgatás - színészenként tíz perc - lelki teher volt számára, de Amerikában ez a rendszer. A darabban szereplők fele New York-i. A színészek a próbákon már felkészültek voltak, tudták szöveget, s lelkesen dolgoztak.