Emelt jegyárakkal támadják a cseh kultúrát

MTI
2004.02.11. 14:32
Tönkreteszi a cseh kultúrát a kormány, ha a kulturális rendezvények belépőjegyeit az uniós normákkal ellentétesen a jelenlegi 5 százalékosból a 19 százalékos adósávba sorolja - állítják az élénken tiltakozó cseh művészek.

Pavel Dostál kulturális miniszter a Mladá Fronta Dnes című lap szerdai számában bejelentette: ha a kabinet nem változtat álláspontján, akkor tiltakozásként a parlamentben semmiféle pénzügyi reformot nem fog megszavazni.

"A jelenlegi jegyárak a tűrőképesség határán vannak. Ha tovább emeljük, akkor a színháztermek kongani fognak az ürességtől" - nyilatkozta újságíróknak Tomás Töpfer, az egyik legnépszerűbb cseh színész, a prágai Na Fidlovacce színház tulajdonosa. "Ez a döntés negatívan fogja érinteni a filmeseket, a cseh mozikat, s gazdasági csődbe juttathatja a filmterjesztőket" - olvasható a Cseh Filmkamara nyilatkozatában is. .

A kormányzat a kulturális rendezvények belépőjegyeinek magasabb adósávba sorolásával több százmillió koronás bevételhez juttatná az államkasszát. Bohuslav Sobotka pénzügyminiszter szerint erre a lépésre a kormányt a költségvetés nehéz helyzete kényszeríti. Az Európai Unió országaiban a kultúra általában kiemelt támogatást kap, s így a cseh kormány döntése ellentétes az uniós normákkal