Japánok is alkotnak a Hortobágyi művésztelepen

MTI
2004.02.17. 10:46
A hétfőn megnyílt Hortobágyi nemzetközi művésztelep huszonötödik alkalommal fogadja az alkotókat. Az egy hónapon át tartó két kurzusban mintegy ötven képzőművészre számítanak az itthoni alkotók mellett Japánból és a környező országok magyar festőműhelyeiből, Kassáról, Munkácsról, Nagyváradról és Marosvásárhelyről.

A művésztelep megnyitóján adták át az egykori hortobágyi kolónia alapítójáról, Boromissza Tibor festőművészről elnevezett emlékdíjat. Az elismerést az idén Horváth János szombathelyi, Dudás Gyula nagybányai és Burai István debreceni festőművész kapta.

Hortobágyon 75 éves múltra tekint vissza a képzőművészeti alkotóházak szervezése, míg a jelenlegi művésztelep közvetlen elődjét, a hortobágyi alkotótábort 1982-ben hozták létre. Az elmúlt negyedszázad hortobágyi művésztelepeinek hagyományai között van az alföldi festészet továbbvitele, a határon túli magyar művészek fogadása, Hortobágy község és a puszta idegenforgalmához való hozzájárulás, a tárgyi kultúra és a viselkedési sajátosságok megörökítése.