Repülő dinókkal nyit a megújult Természettudományi Múzeum

MTI
2004.02.18. 10:23
A kétszáz éves Magyar Természettudományi Múzeum utolsó tíz éve alatt a múzeum méltó és véglegesnek tűnő épületét teremtették meg. A nyitó ünnepségen üres termek fogadták a meghívottakat, de kiderült, lesz itt minden: bálnacsontváztól kezdve a sziklakertes kávézóig.

Még az 1990-es évek elején vetődött fel a volt Ludovika Akadémia, a kiégett Lovarda - a volt Alfa mozi - és a szomszédos Orczy-kert múzeumi célra való hasznosítása. Nagyszabású rekonstrukciós terv készült. A kormány 1994-ben döntött a Természettudományi Múzeum ide helyezéséről.

Az új terekkel háromszorosára nőtt a közönségforgalmi terület. A hazai múzeumügy száz év óta nem kapott ilyen korszerű technológiával fölszerelt kiállítási területet. A kiállítócsarnokot - amely 20 méterrel van a föld alatt harmadkori tengeri üledékbe mélyedve - vízálló, a talajvízen szinte úszó betonszerkezet tartja.

2004. szeptember 9-i, tényleges nyitás után amolyan zöld sziget lesz a Természettudományi Múzeum a város közepén. A kupolában egy felfüggesztett, hatalmas bálnacsontváz lesz, az alsó szinten afrikai dioráma: egy igazi tóval, élő növényekkel, állatpreparátumokkal. Kétszáz négyzetméteren, üveg alatt, tudományosan hiteles korallzátony-diorámán és élő akvárium fölött lépkedhetnek az érdejklődők. Sziklakerttel, tető-és függőkerttel, kávézóval, pihenőhelyekkel, előadóteremmel, információs pulttal, múzeumi bolttal is várja a betérőket.

A nyitó kiállítás igazi szenzációnak ígérkezik. A londoni természettudományi múzeumból érkezik a Dino-madarak, avagy ma is élnek dinoszauruszok? című repülő-őshüllő kollekció.