Auguszta
-4 °C
2 °C

Digitális könyvtár indul Pécsett

Index
2004.02.24. 16:52
KlimoTheca néven kezdte meg működését február 24-től a Pécsi Tudományegyetem könyvtárának digitális gyűjteménye. Június 30-ig a honlap-látogatók választhatják ki azokat a könyveket, amelyeket viszont szeretnének látni a világhálón.

Az első magyar nyilvános könyvtárat alapító pécsi püspök, Klimó György szellemiségét követve határozták el, hogy a világhálón keresztül juttatják el az olvasókhoz a nehezen hozzáférhető, vagy a használattól gyorsan romló állapotú dokumentumokat. (Klimó 1774-ben tette nyilvánossá a Pécsi Egyetemi Könyvtár jogelődjét, a Pécsi Püspöki Könyvtárat.)

Az új szolgáltatás bevezetéséhez szükséges forrásokat a Nemzeti Kulturális Alap és az Informatikai és Hírközlési Minisztérium közös pályázatán nyerték el: az összeg lehetővé tette, hogy június végéig 200 000 oldalt digitalizálhassanak. Az elkészült anyagokat nem alakítják át szöveggé, hanem a tartalomjegyzéket felhasználva lehet a képek között navigálni. Bíznak benne, hogy a jövőben további pályázatok révén folytatódik a könyvtár ezen tevékenysége.