Tárgyal az írószövetség a Tilos Rádió előtti beszédről

MTI
2004.02.27. 19:58
A Magyar Írószövetség választmánya jövő keddi ülésén arról a helyzetről is tárgyal, amely Döbrentei Kornél költőnek a Tilos Rádió előtt január 11-én mondott beszéde nyomán alakult ki; a költő a felszólalásában elhangzottak miatt a szövetségnél levélben tiltakozó írótársai ellen pert helyezett kilátásba.

A tiltakozó megmozduláson elhangzott Döbrentei-beszéd miatt Parti Nagy Lajos író kilépett a szövetségből és ugyanezt a lépést helyezte kilátásba Görgey Gábor volt kulturális miniszter, a Magyar PEN Club elnöke, ha az nem határolódik el a szerinte uszító szónoklattól.

Görgey Gábor az ügy kapcsán az MTI-nek úgy nyilatkozott, "a Magyar Írószövetség nem lehet cinkosa semmifajta társadalmi békétlenséget és gyűlöletet indukáló mozgalomnak és megnyilvánulásnak".

A Tilos Rádióban karácsonykor elhangzott keresztényellenes megnyilatkozás miatt a Rákosmente Polgári Körök Egyesülése rendezett demostrációt a médium betiltását követelte. A megmozduláson felszólaló Döbrentei Kornél - mint később egy országos napilapban írta - "egy régről tartó, Rákosiék óta meg sosem szűnő keresztényellenes tendenciát" ítélt el.