Folytatódik a Magyar Magic

Népszava
2004.03.02. 10:47
"Hatalmas sikert hozott a Nagy-Britanniában tavaly novemberben megkezdődött Magyar Magic kulturális rendezvénysorozat első szakasza. Nem túlzás állítani, hogy a magyar képző- és előadóművészek, tárlatok és koncertek rabul ejtették a szigetország lakóit" - mondta John Nichols, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete a folytatással kapcsolatos tájékoztatón.

A rendezvénysorozaton eleddig 320 magyar művész, zenekar és csoport mutatkozott be a szigetországban a Magyar Magic keretében, melynek közönsége az első szakaszban összesen 350 ezer főre tehető. De lehetőség nyílt a magyar gasztronómia bemutatására is a legendás londoni Salieri étteremben, ahol a Kárpátia Étterem szakácsai szolgáltatták a speciális finomságokat, s ugyancsak a Kárpátia zenészei fokozták az amúgy is kitűnő hangulatot.

A londoni Magyar Kulturális Központ vezetője, a Magic elsőszámú organizátora, Bogyay Katalin elmondta, hogy a programsorozat második szakaszában , amely őszig tart, ismét hangsúlyos szerepet kap nem csak a történelmi, de a modern magyar kultúra is. A londoni Kortárs Művészeti Intézetben például júniusban a megfiatalodó, dinamikus Budapestet mutatják be, s vendégszereplésre érkezik a brit fővárosba a Budapest Operettszínház a Marica Grófnő című produkcióval. Korábban, május elsején lesz Parti Nagy Lajos Mauzóleum című darabjának bemutatója az Arcola színházban, emellett kiemelkedő színházi eseménynek ígérkezik a Királyi Nemzeti Színház és a budapesti Nemzeti Színház együttműködése, melynek eredményeként négy kortárs magyar drámaíró darabja kerül színpadra felolvasó formában.