Jancsó Zágrábban, Makk Durangóban

Index
2004.03.08. 18:23
Jancsó Miklósnak retrospektív vetítéseket rendeznek, Makk új filmjét Kolorádóban adják, Szomjas alkotása pedig Szófiában kerül bemutatásra márciusban.

A hónap első felében a split-i filmmúzeum, március végén pedig a zágráb-i filmmúzeum szervez retrospektív programot Jancsó Miklós filmjeiből. A rendezvényeken Jancsó számos korábbi munkája mellett az újabbak közül a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten című 1998-ban készült játékfilmmel is találkozhatnak a horvátországi mozibarátok.

A kolorádói Durangóban március 6-án vette kezdetét a mustra, melynek programjában a világ filmművészetének 120 újabb alkotását mutatják be. A kiválasztott filmek között van Makk Károly Egy hét Pesten és Budán című 2003-ban készített mozija is.

Március második hetében a 8. Szófiai Nemzetközi Filmfesztivál európai filmművészetre koncentráló "European Screen" programjában láthatja a közönség Szomjas György Vagabondját. A filmből a 2003-as berlini világpremier óta az egyik igazi fesztiválkedvenc lett, közel húsz fesztiválon láthatta már a külföldi közönség.