Egymással szembe nézne a magyar és a román emlékmű

MTI
2004.03.12. 12:01
Egymással szembenézne a Szabadság-emlékmű és a tőle mintegy ötven méter távolságra tervezett román szoboralkotás az aradi Tűzoltó téren - számolt be pénteken egy javaslatról a Krónika.

Az erdélyi napilap szerint újabb javaslat látott napvilágot az aradi Szabadság-emlékmű visszahelyezésével kapcsolatban. A Tűzoltó térre helyezendő másik, román emlékmű alkotója szerint az egymástól mintegy ötven méter távolságra tervezett román és magyar alkotásnak - a megbékélés jegyében - szembe kellene néznie egymással. A művész, Ioan Bolborea a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) aradi szervezetének, illetve a helyi önkormányzatnak a képviselőivel tartott terepszemlét csütörtökön a Tűzoltó téren.

Ahhoz azonban, hogy a két műalkotás egymással szembenézzen, a magyar szoborcsoport jelenleg főútra néző talapzatát el kell fordítani, vagy pedig a román alkotást kell a főút mentén, a Szabadág-emlékmű elé helyezni. Ez utóbbi variáns mindkét szobor számára több szempontból is előnytelen lenne - hangoztatták a tárgyalófelek. Noha az első javaslatra az RMDSZ képviselői nem mondtak nemet, egyelőre nem tartják elsőrendű fontosságúnak Bolborea talapzatelfordítási elképzelését. Szerintük a helyi magyar közösség számára az a legfontosabb, hogy a Szabadság-szoborcsoport április 3-án a Tűzoltó téren, a már elhelyezett talapzaton álljon.

Bolborea tervei szerint a román hősöknek emléket állító diadalíven négy-öt allegorikus - az Egyesült Európát, Romániát és kisebbségeit jelképező - alak lenne látható. A tartóoszlopokat a 1848-as forradalom román alakjait, Avram Iancut és Nicolae Balcescut megmintázó domborművek díszítenék.