Spielberg és Tom Cruise sci-fi klasszikust forgat

Cinematrix
2004.03.17. 10:45
Folytatja a Különvéleménnyel kezdődött együttműködését Steven Spielberg és Tom Cruise: 2005-ben filmre viszik a Világok háborúja című sci-fi klasszikust. H. G. Wells írta könyvet Spielberg rendezi, Cruise a főszerepét játssza, és mindketten producerek is lesznek.

Cruise és produkciós partnere, Paula Wagner már 2002 májusában hozzáfogtak a Világok háborúja-megfilmesítés előkészítéséhez a Paramountnál, de a komoly munka csak most, Spielberg bevonása után kezdődik: David Koepp (Pókember, Jurassic Park, Pánikszoba) írja át a forgatókönyvet, amelyet Josh Friedman készített Wells regénye nyomán, és a Paramount mellé beszáll Spielberg cége, a DreamWorks is.

Wells 1898-ban adta ki a Világok háborúját, amelyben marslakók támadják meg a Földet. A regény az amerikai kultúrába 1938-ban épült be, amikor Orson Welles rádiójátékot készített a könyvből. A hallgatókkal nem közölték, hogy a regénybeli riporter tudósítása fikció, így az emberek azt hitték, hogy valóban marslakók szálltak le New Jerseyben (a regényben London mellett).

A Világok háborújának nem ez lesz az első filmadaptációja sem: 1953-ban már készült belőle mozifilm Gene Berry és Les Tremayne főszereplésével. A Variety szerint a Paramount akkori főnöke, Barry Diller megrendelésére forgatókönyvet írt a Világok háborújából Anthony Burgess, a Mechanikus narancs szerzője is, de a projekt elakadt. Évekkel később Spielbergnek adták ki fejlesztésre a Világok háborúját, de az ügy elfelejtődött.