Krisztina
18 °C
24 °C

Fizetésemelést kérnek a hegedűsök

MTI
2004.03.24. 12:21
Fizetésemelést kérnek a hegedűsök az egyik német zenekarban, arra hivatkozva, hogy ők sokkal több hangot szólaltatnak meg egy-egy koncerten, mint más hangszereken játszó muzsikusok.

A bonni Beethoven zenekar 16 hegedűse azzal érvel, hogy ők többet dolgoznak a koncerteken, mint például a fuvolások, az oboások, vagy a puzonosok. Követelik a zenekar vezetőjétől azt is, hogy a szólókat játszó zenészeknek ne járjon prémium. Az így fennmaradó összegből például finanszírozható volna a hegedűsök által kért béremelés.

Laurentius Bonitz, a zenekar vezetője megdöbbenéssel értesült a kérésről, és azon nyomban nevetségesnek és abszurdnak minősítette azt. A hangszeres muzsika nem hasonlítható semmilyen más szakmához - tette hozzá. Közölte egyben, hogy ragaszkodik a szólókat, illetve a vezető szólamokat jászó muzsikusok kiemelt dotálásához is. Lehet, hogy a kérdés egy jogásznak érdekes megoldandó problémát jelent, egy muzsikus számára azonban ez nem merülhet fel kérdésként - vélekedett a Leurentius Bonitz.

Az ügy a zenekar vezetőjének elutasító magatartása ellenére májusban munkaügyi bíróság elé kerül.