Hermina
15 °C
27 °C

Gyorssegélyt kaphat a Sorstalanság

Index
2004.03.27. 13:11
Továbbra is bizonytalan, mikor folytatódhat a Kertész Imre Sorstalanság című regényéből készülő film forgatása, amely pénzügyi okok miatt hat hete szünetel. A stáb jelenleg a Magyar Mozgókép Közalapítvánnyal (MMK) tárgyal egy áthidaló gyorssegély folyósításáról - írja a Népszabadság.

A regényből készülő film teljes költségvetése mintegy 2,5 milliárd forint körül van, amelyből a magyar állam 920 millió forintot áll. A pénzt az MMK-n keresztül kapja a produkció.

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen összegek hiányoznak a forgatás folytatásához, de a külföldi partnerek részéről még nem érkeztek meg a pénzek. Ezek között említik a német Euroarts 1,8 millió euróját (470 millió forint), a brit Renegade Film 1,5 millió euróját (390 millió forint), az Eurimages 650 ezer, és a párizsi Shoá alapítvány 50 ezer euróját (175, illetve 23,5 millió forint).

Kézdi-Kovács Zsolt, az Eurimages igazgatóságának magyar tagja a Népszabadságnak elmondta, hogy eddig a támogatásra szánt összeg mintegy 30 százalékát utalták át a készítőknek, a következő 30 százalékról azonban még nem született meg a konkrét támogatási szerződés. A fennmaradó 20-20 százalék az első kész kópia és az európai premierek után jár. Az írásbeli megállapodás ugyanakkor csak akkor születhet meg, ha a produkció minden egyéb szerződést megkötött és bemutatja őket. Erre eddig nem került sor - mondta Kézdi-Kovács Zsolt.