Béla
12 °C
27 °C

Sláger a palesztinok körében A Passió

Index
2004.04.02. 22:16
Ciszjordánia és a Gázai övezet feketepiacain A Passió népszerűbb az olyan hollywoodi filmek kalózkiadásainál, mint a Mátrix - Forradalmak és Az utolsó szamuráj. A muzulmán palesztinok reményei szerint a fim haragra gerjeszti a világ keresztényeit a zsidóság ellen - írja a Cinematrix.

"Egész Ciszjordániából, Betlehemből, Hebronból, Ramallahból, Nabluszból hívnak az emberek, hogy szeretnék megvenni A Passiót" - idézi a Reuters egy gázai videoüzlet tulajdonosát, aki új filmek kalózmásolatait árulja. A férfi azután kapta a telefonhívás özönét, hogy az egyik legnagyobb palesztin lapban hirdetést helyezett el A Passióról.

A muzulmánok Jézust prófétájukként tisztelik (keresztre feszítésében viszont nem hisznek), és bár az iszlám törvényei szerint tilos a próféták ábrázolása, a palesztinok mégis rendkívüli érdeklődést tanúsítanak A Passió iránt. A film azonban a palesztin nézőket is megosztja: egyikük szerint például "Jézusnak többet kellett elszenvednie a zsidóktól, mint amennyit a filmben láttunk", míg egy másik túl véresnek tartotta, és úgy érezte, "A Passió sokkal inkább horrorfilm, mint történelmi mozi."