Díjnyertes dokumentumfilm az al-Dzsazíra hírtévéről

MTI
2004.04.05. 13:51
Jehane Noujaim egyiptomi-amerikai származású rendezőnőnek az al-Dzsazíra arab nyelvű hírtelevízióról készített alkotása nyerte el az első díjat az amerikai Durhamben rendezett 7. Full Frame dokumentumfilm-fesztiválon.

Jehane Noujaim néhány nappal az iraki háború kirobbanása előtt egy kis létszámú forgatócsoporttal Katarba utazott, ahol sikerült belépési engedélyt kapnia az amerikai középső parancsnokság főhadiszállására, valamint az al-Dzsazíra irodáiba.

A The Control Room (Az irányítóterem)című film a hírtévé tevékenységét örökítette meg az iraki háború első napjaiban. A film elnyerte a Dokumentum-tanulmányok Központjának rendezői díját, valamint egy második díjat a háborús filmek kategóriájában.

A film három szereplő útját kíséri figyelemmel: egy producerét, aki egy független, nyugati beállítottságú arab tévécsatornát alapít, egy riporterét, aki ellenzi a háborút és egy amerikai haditengerészét, akinek az a feladata, hogy védelmébe vegye az amerikai hadműveletet a nemzetközi sajtó előtt.

A film forgalmazását idén nyáron kezdik el.