New Yorkban átadták a Pulitzer-díjat

MTI
2004.04.05. 23:57
Hétfőn New Yorkban kihirdették a Joseph Pulitzer újságíró és kiadó nevét őrző sajtódíjakat, az amerikai újságírás legrangosabb kitüntetéseit. A New York-i Columbia Egyetem hétfői bejelentése szerint a közszolgálati kategóriában David Barstow és Lowell Bergman, a The New York Times újságírói kapták meg a díjat az amerikai munkahelyi balesetekről szóló írásaikért.

Az oknyomozó riportok közül az Ohio állambeli Toledoban megjelenő The Blade munkatársai, Michael D. Sallah, Mitch Weiss és Joe Mahr érdemelte ki a Pulitzer-díjat a vietnami háború idején a Tiger Force nevű amerikai elit alakulat által elkövetett kegyetlenkedésekről írt sorozatukért.

A nemzetközi riport kategóriában Anthony Shadidnak, a The Washington Post riporterének az Irak elleni invázióról szóló tudósításait ismerték el.

A belföldi riport kategóriában a Los Angeles Timesnak ítélték oda a Pulitzer-díjat a Wal-Mart üzleti taktikáit vizsgáló írásaiért.

Az ismeretterjesztés műfajában a The Wall Street Journal két újságírója, Kevin Helliker és Thomas M. Burton részesült elismerésben, akik a gyakran elhanyagolt aneurizma, az évente ezrek halálát okozó verőértágulat veszélyeire hívták fel a figyelmet. A gazdasági-politikai napilap egy másik újságírója, Daniel Golden szintén Pulitzer-díjat kapott cikkeiért, amelyekben kimutatta, hogy az amerikai egyetemek a felvételinél előnyben részesítik az intézmény volt hallgatóinak, valamint a szponzorainak a gyerekeit.

A kommentár kategóriában a The Miami Herald floridai napilap újságíróját tüntették ki az egyszerű embereket szenvedéllyel és együttérzéssel megszólító írásaiért.

A kritika műfajában Dan Neil, a Los Angeles Times munkatársa kapott Pulitzer-díjat az autókról szóló, technikai ismereteit humorral és kulturális megfigyelésekkel ötvöző cikkeiért.

A vezércikkek műfajában William Stallnak, a Los Angeles Times újságírójának ítélték oda a rangos elismerést.

Pulitzer-díjat kapott Matt Daviest a New York állambeli White Plains-ben szerkesztett The Journal News hasábjain megjelenő karikatúráiért.

A hírjellegű sajtófotók versenyében a Dallas Morning News két fotóriportere vitte el a díjat az Irakban dúló erőszakot megragadó felvételeikért.

A nem hírjellegű fotók műfajában a Los Angeless Times fotóriportere kapott Pulitzer-díjat azokért a felvételeiért, amelyek a libériai polgárháború következményeit mutatják be a mindennapokban.

Az idén ítélték oda a 88. alkalommal az újságírás legrangosabb szakmai kitüntetését, amelyet a makói születésű Pulitzer József magyar származású amerikai sajtómágnás alapított.