Megtalálták Saint-Exupéry repülőjét

MTI
2004.04.07. 06:16
Eltűnése után csaknem hatvan évvel megtalálták Antoine de Saint-Exupéry világhírű francia író repülőgépének egyes roncsdarabjait a franciaországi Marseille partjainak közelében - közölte szerdán egy francia kutatóintézet. A roncsdarabokat még tavaly ősszel emelték ki Riou szigetétől keletre, de csak mostanra állapították meg azok eredetiségét.

Ugyanebben a körzetben egy halász már 1998-ban talált egy karkötőt, amelybe belevésték A kis herceg szerzőjének és feleségének nevét, valamint az író New York-i kiadójának címét.Bár a gép lezuhanásának helye már ismert, a tragédia okát továbbra is homály fedi, s valószínűleg sohasem derül ki - tette hozzá.

Saint-Exupéry Lightning P-38-as gépével 1944. július 31-én reggel Korzika szigetéről indult a francia partok fölé felderítő repülésre, de nem tért vissza küldetéséről. Halálának körülményeit a mai napig legendák övezik. Gépét minden valószínűség szerint lelőtték a németek, de egyesek nem zárták ki, hogy a depresszióval, betegséggel küszködő író önként kormányozta gépét a víznek.