Pro Cultura Hungarica kitüntetés Helmut Rudolfnak

MTI
2004.04.14. 14:27
Pro Cultura Hungarica kitüntetésben részesült Helmut Rudolf német filológus; a 75 éves tudós a magyarországi német nyelvű irodalom gondozásáért szerdán vette át a díjat a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában (NKÖM) - tájékoztatta a tárca sajtóirodája az MTI-t.

A csehországi születésű - családjával 1946-ban Németországba kitelepített - Helmut Rudolf német-filológia szakon végzett Potsdamban, 1963-ban érkezett Magyarországra, a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen lektorként dolgozott.

Megszervezte a magyar költészet gyöngyszemeinek német nyelvű műfordítását; 1969-től a Pécsi Tanárképző Főiskola Német Tanszékén oktatott, munkája mellett jelentős szerepet vállalt a német kisebbség szellemi életében is. Segítette a német nyelven alkotó költőket, gondozásba vette a magyarországi német mese- és mondagyűjteményeket. Magyarországi megbízatásának lejárta után is az ő segítségével jelent meg számos német nyelvű költő kötete.

Az 1990-es évektől rendszeres résztvevője a Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetsége műhelybeszélgetéseinek. Az NKÖM ismertetése szerint a mai napig fáradhatatlanul népszerűsíti a Magyarországon alkotott és jelenleg is alkotó német nyelvű írók, költők műveit előadásain. Publikációval, nyelvészeti és irodalmi könyvajánlásaival széleskörű tájékoztatást nyújt mind az osztrák és német, mind a kisebbségi német nyelvterületeken megjelent művekről - írta a sajtóiroda.