Három galéria közös magyar avantgárd kiállítása Párizsban

2004.04.15. 13:37
Három párizsi galéria és a magyarországi Makláry Artworks összefogásával kiállítás nyílik magyar avantgárd alkotók műveiből a francia fővárosban, a Saint Germain des Prés negyedben április 15-én, adta hírül a Párizsi Magyar Intézet.

A Minotaure, a Zlotowski és a Vallois Galéria válogatása a magyar avantgárd második világháború előtti, Párizsban is alkotó képviselői - többek között Etienne Beöthy, Lahner Emil, Mattis-Teutsch János vagy Henri Nouveau - munkáiból nyújt ízelítőt a mai francia közönségnek.

A közelmúltban újra felfedezett Réth Alfrédtól mintegy húsz festményt mutatnak be - ennek aktualitást ad az a tény is, hogy a patinás Artcurial árverezőház Champs-Elysées-n található palotájában éppen a megnyitó előestéjén, április 14-én, egy kamaratárlattal összekötve volt a festő életművét feldolgozó tanulmánykötet hivatalos franciaországi bemutatója.

A szobrászatra szakosodott Vallois Sculptures galéria két, jelentősnek számító kubista, majd art déco szobrász, Csáky József és a szülőföldjén még kevéssé ismert Miklós Gusztáv műveiből rendez tárlatot. A május 31-ig megtekinthető kiállítások francia nyelvű katalógusához - a megnyitókon résztvevő - Passuth Krisztina és Makláry Kálmán írt tanulmányt.