Az Öböl-háborúról forgat Az amerikai szépség rendezője

Cinematrix
2004.04.26. 16:53
Harmadik nagyjátékfilmjére készül Sam Mendes: a brit rendező a kertvárosok világa (Amerikai szépség) és a maffiózók Amerikája (A kárhozat útja) után a Jarheadben az Öböl-háborúba viszi a nézőt, amelyről a Sivatagi cápákon kívül eddig nem készült nagyszabású játékfilm.

Az új projekt azonban villámgyorsan halad a megvalósulás felé: a Universal tavaly vette meg hétszámjegyű összegért Anthony Swofford Öböl-háborús emlékiratait, és azóta már el is készült a forgatókönyv, amelyet a saját vietnami tengerészgyalogos élményeit is felhasználó William Broyles (Számkivetett) írt.

A Variety szerint a szkript a háború erőteljes ábrázolásával és Swofford hangjának hű tolmácsolásával rögtön elnyerte a stúdió, illetve a producerek, Doug Wick és Lucy Fisher tetszését, így idén ősszel már el is kezdődhet a forgatás, hiszen a rendező után már csak a megfelelő színészeket és helyszíneket kell megtalálni, mely feladatokhoz a legrövidebb időn belül hozzá is kezdenek.

Mendesnek egyébként nincsenek katonai tapasztalatai, de ő is annyira jónak találta már a forgatókönyv "piszkozatát" is, hogy elvállalta a rendezést, és besegített a szkript véglegesítésébe.