Új pályáztatási rendszer kortárs színdaraboknak

litera.hu
2004.05.10. 11:17
A két hónapja megalakult, tagjai között 45 szerzőt - többek között Egressy Zoltánt, Spiró Györgyöt, Kiss Csabát és Németh Ákost is - számláló Drámaírói Kerekasztal új pályáztatási rendszert javasol a kulturális tárcának.

Kidolgozták a Katona József pályázat tervét, amely a színházat és a szerzőt együtt tenné érdekelté egy-egy új darab születésében és bemutatásában. A színigazgatók többsége egyetért e kezdeményezéssel, s már levélben is kérte Hiller István kulturális minisztertől, hogy ne csak a darabok írását, hanem a színpadra kerülésüket is támogassák. A tervek szerint egy Nagyszínpadi ősbemutatóért négymilliós produkciós támogatásban részesülhetne a színház és ötszázezer forint honoráriumkiegészítésben a szerző. Már bemutatott kortárs dráma esetében a támogatás a jelzett összegek fele lehetne.

A stúdió-, illetve kamaraszínházi előadások esetében a támogatás kisebb lenne. A kortárs gyerek- és ifjúsági darabokat támogató, hasonló szellemű pályázat kiírását is javasolták Kis Katona-pályázat néven, mely tíz-tizenöt új, gyerekekenek szóló darab bemutatását segítené.