Elhunyt Rökk Marika

MTI
2004.05.16. 19:38
Kilencven éves korában, szívbántalmak miatt meghalt Rökk Marika. A művésznő a Bécs melletti Badenben hunyt el, halálhírét lánya tudatta a sajtóval.

A magyar származású Rökk Marikát a könnyű múzsa királynőjeként tartották számon, a filmvásznon és a színpadon egyaránt otthon volt színésznőként, táncosnőként, énekesként. Milliók rajongtak érte, filmslágerei örökzöldek.

Rökk Marika 1913-ban, Kairóban született, de Budapesten nőtt fel. Első fellépése is itt volt, egy gyermekbalettben. A család 1924-ben Párizsba költözött, és rá egy évre Rökk Marika már a Moulin Rouge-ban táncolt, a Hoffmann Girls táncegyüttes tagjaként - amivel jócskán hozzájárult családja megélhetéséhez.

A New York-i Broadway-n a piruett királynőjeként ünnepelték, Európában 1929-től aratott nagy sikereket. Első filmes tapasztalatait brit és magyar filmekben szerezte, majd pedig 1935-től Németországban lett filmsztár és karrierje a náci időszakban is fényesen ragyogott. Emiatt a világháború után egy időre eltiltották a fellépésektől, és csak 1948-ban szerepelt ismét filmben. Korábbi filmsikereit azonban már nem tudta megismételni, ezért inkább a színpad felé fordult, s operettekben és musicalekben egyaránt az élvonalba került.

1984-ben visszavonult, hogy ápolja súlyosan beteg második férjét, de operettekben később is játszott.