A Bazilika előtt rendezik a jubileumi könyvhetet

MTI
2004.05.23. 09:39
A jubileumi, 75. ünnepi könyvhét új központi budapesti helyszínén, a bazilika előtti Szent István téren 124 pavilonban 191 kiadó ajánl majd olvasnivalót június 3-7. között.

Az írók és olvasók találkozóját Szabó Magda Kossuth-díjas, Corvin-lánccal kitüntetett író nyitja meg. Az úgynevezett hivatalos könyvheti ajánlóban ezúttal 112 kiadó 351 újdonsága kapott helyett.

A Szép magyar könyv előző évi versenyének díjkiosztó ünnepségét az idén az Aranytíz Művelődési Központban rendezik a nyitó napon. A Petőfi Irodalmi Múzeumban az ünnepi könyvhét háromnegyed évszázadát áttekintő kiállítás nyílik, ugyancsak június 3-án.

A jubileumhoz kapcsolódva jelenik meg Köves József és Murányi Gábor munkája, a Könyvhetek krónikája című kötet az MKKE, valamint a Vince Kiadó közös gondozásában.

A nyitó nap estéjén koncert is lesz a Szent István-bazilikában Sebestyén Márta és a Kaláka együttes közreműködésével. A gyermekkönyvnapok rendezvénysorozata ezúttal szervesen kapcsolódik a könyvhéthez. Az eseményt Békés Pál író nyitja meg június 4-én a Vörösmarty téren, ahol 20 pavilonban sorakoznak majd a kötetek - mondta Zentai Péter László.

Budapesten az óbudai Fő téren, az Andrássy úti Írók boltjának környékén, a IX. kerületi Ráday utcában és a budavári Szentháromság téren zajló ünnepi könyves rendezvények mellett új helyszínként most debütál a XI. kerületi Móricz Zsigmond tér, ahol a helyi önkormányzat indít könyvheti rendezvényt