Nem kéri a Mein Kampfot Hitler jogutódja

MTI
2004.05.25. 18:03
Werner Maser német történész szerint Adolf Hitler egy távoli rokona beperelhetné Bajoroszágot a Mein Kampf szerzői jogdíjának örököseként, ám a nyugdíjas osztrák mérnök nem tart igényt semmiféle részesedésre a könyv eladásának jövedelméből.

A rokon Peter Raubal, apja Hitler unokaöccse volt. A történész szerint jó eséllyel perelhetne a németországi szerzői jogért, amelyet a II. világháború után a szövetségesek Bajorországnak adtak.

Peter Raubal apja egyébként sokáig fontolgatta, hogy perel, ám 1979-ben elhunyt. Fián kívül - a történész tudomása szerint - Adolf Hitlernek nem él már egyetlen rokona sem.

Az elmaradt jogdíj után járó összeg amúgy eurómilliókra rúghat, jóllehet Németországban csakis korlátozott példányszámban szabad megjelentetni Hitler művét, és abból csakis azok vásárolhatnak, akik igazolni tudják, hogy kutatási célból van rá szükségük.

A Mein Kampf 1925-ben jelent meg, és miután Hitler hatalomra jutott - 1933-tól - iskolai tankönyvvé léptették elő, sőt, a legeslegfiatalabb korosztálynak is jutott belőle: minden német újszülött kapott egy példányt.