Antal Nimród Troiában, Hajdu Szabolcs Shanghai-ban versenyez

Index
2004.06.03. 09:43
A portugáliai Troiában mutatják be a Kontrollt, a Tamarát pedig a shanghai-i filmfesztiválon - tájékoztatta a Magyar Filmunió az Indexet.

A magyar filmművészet utóbbi két évtizedének szenteli retrospektív programját a portugáliai Troiában csütörtökön kezdődő filmfesztivál. A két évtizedes múltra visszatekintő fesztiválon Szabó István, Fekete Ibolya, Gothár Péter, Janisch Atttila, Enyedi Ildikó, Jancsó Miklós, Tarr Béla és Sopsits Árpád egy-egy alkotása lesz látható. A Festroia "Foci a filmvásznon" című tematikus programjában Fábri Zoltán Két félidő a pokolban és Tímár Péter 6:3 című filmje képviseli Magyarországot. Az elmúlt év legnézettebb magyar filmje, a Cannes-ban ifjúsági díjat kapott Kontrollt is bemutatják a Festroián, az elsőfilmesek versenyében.

Antal Nimród Kontrollja szombattól a 11. szocsi filmfesztiválon is versenyez az Arany Rózsáért - közölte a filmunió.

A szombaton kezdődő shanghai-i filmfesztiválon tartják Hajdu Szabolcs Tamara című rendezésének világpremierjét; a Tamara a távol-keleti A-kategóriás fesztivál versenyprogramjában mutatkozik be. A filmunió tájékoztatása szerint Hajdu Szabolcs filmje az első magyar alkotás, amely meghívást kapott a versenyszekcióba. A fesztivál Panoráma szekciójában vetítik Salamon András Getnóját. Politzer Péter Gránátok című kisfilmje az ugyancsak szombaton kezdődő, immár 55. Montecatini rövidfilmversenyen száll ringbe. A Gránátok a fesztiválszerepléseket tekintve a 2003-as év legsikeresebb magyar rövidfilmje volt - írta közleményében a Magyar Filmunió.