Megjelent Miles Davis önéletrajzi kötete

MTI
2004.06.03. 18:32
Miles Davisnek, a jazz történetének egyik legnagyobb alakjának önéletrajzi kötete a könyvhét alkalmából jelent meg, első ízben magyar nyelven.

A Park kiadó gondozásában megjelent könyv alapanyagául a zenész monológjai szolgáltak, melyet a bizalmába fogadott Quincy Troupe rögzített. Davis szókimondó stílusát, trágárságát sokan bírálták, de ő így beszélt, és nem hagyta, hogy a kényesebb ízlésű olvasók kedvéért papíron szalonképessé tegyék. A monológokat ennek ellenére Troupe sok esetben kiegészítette, korrigálta, ám az alaphangon semmit nem változtatott.

Miles Davis saját szavaival mesél rendkívüli életéről, nem titkolva el abból semmit. Először beszél öt évig tartó hallgatásáról, őszintén és nyíltan vall kábítószer-függőségéről, és arról, hogyan volt képes leszokni. Mesél az életében fontos szerepet játszó nőkről, barátságokról, de mindenekelőtt a zenéről és zenészekről és a rasszizmusról, mellyel minduntalan szembetalálta magát a zeneiparban és az amerikai társadalomban. A 410 oldalas, fekete-fehér fotókkal illusztrált kötet az ötvenes évek Amerikájába kalauzolja el az olvasókat, ahol a táncklubokban a rock-and-roll láz tombolt, a tévé Hitchcock filmeket vetített, a színpadokon pedig Tennessee Williams és Arthur Miller drámáit játszották, már végleg elmúlt az örök béke illúziójának kora és hiteltelenné váltak a mázas, tejszínhabos karriertörténetek.

A 12 éve elhunyt zenész életműve önmagában is legenda, életrajzi kötete pedig ennek leghitelesebb dokumentuma.