Göncz Árpád nőknek mondta a beszédeit

MTI
2004.06.03. 18:37
Göncz Árpád retorikai technikájáról "elárulta": nem előre megírt szónoklatai személyes beszédek voltak; mindig kiszemelt magának egy szimpatikus embert, többnyire nőt és hozzá beszélt. Figyelte a tekintetét, amely "pontosan jelezte, mikor elég" - magyarázta a Könyvhéten a Sodrásban című kötetének bemutatóján. Göncz Árpád 1990 után mondott beszédeiből válogatta a kötetet.

"Tekintsenek erre a könyvre, mint egy elvetélt író művére, amely irodalmi teljesítménynek nehezen tekinthető, hiszen a közérthetőség érdekében le kellett faragni a stílusbeli egyediségből" - mondta kedvcsinálónak a csütörtöki bemutatón.

Az Egy politikus-író töprengései alcímű kétkötetes kiadvány először 1998-ban látott napvilágot. Az új, átdolgozott és bővített kiadásba csak a rendszerváltás utáni időszak legfontosabb eseményeihez kötődő politikai beszédek kerültek be; a válogatás ezáltal - a kiadó ismertetője szerint - közelebb került az esszékötet műfajához.

Göncz Árpád minden beszédében arra figyelmeztet, hogy "a harmadik köztársaság, ez a demokrácia, amelyben élünk, milyen törékeny"; és a kötet 1998-as első megjelenése óta e tekintetben semmi nem változott - mondta.

A Sodrásban az Ulpius-ház kiadó Göncz Árpád életműsorozatának második kiadványa; az első, a Sarusok című regény 2003-ban került forgalomba.