Európa Nosta-díjat kapott szeged belvárosa

MTI
2004.06.10. 15:10
Europa Nostra-díjat kapott Szeged belvárosa, a Kárász utca - Klauzál tér felújított, műemléki védettséget élvező utca-tér együttese - tájékoztatta a rekonstrukciót kezdeményező, irányító és koordináló Novák István csütörtökön az MTI-t.

"Az Európai Unió Kulturális Örökség díját a napokban vettük át Török Péter táj- és kerttervezővel Münchenben, az Europa Nostra kongresszusán, az oklevél és plakett hivatalos átadási ünnepsége július 15-én lesz Szegeden - mondta a közelmúltban nyugdíjba vonult városi főépítész.

Novák István hangsúlyozta, hogy Magyarországon egyedülálló a Szegednek ítélt elismerés, eddig ugyanis egy-egy épület vagy terv nyerte el a kitüntető címet és az azzal járó 10 ezer eurót, komplex, városrész-megújító program nem részesült a díjban.

A nyugalmazott főépítész ismertetése szerint a Kárász utca és a Klauzál tér - amelynek egy része még az 1879-es szegedi árvíz előtt épült - eredeti kialakítását máig megőrizte: mértéktartó dekorativitás, ünnepélyes rend, tiszta térformák jellemzik.

Az 1997-ben elkezdett, hat éven át tartott revitalizációt történeti kutatás, korabeli térképek, metszetek, képeslapok tanulmányozása, elemzése előzte meg.