'Nézettek' a színházi közvetítések

MTI
2004.06.21. 10:31
A 4-8 millió forintos költségvetésű, köztelevízión vetített színházi közvetítések a sokszor félmilliós nézettségen felül megsokszorozzák az előadást élőben megnézni szándékozók számát is - tájékoztatta Sugár Ágnes koprodukciós igazgató az MTI-t.

Sok közvetítés, amit - a színházak kérésére - rendszerint az utolsó előadáson vesznek fel, olyan hatással van, hogy még jónéhány, terven kívüli műsornapot eredményez, mert a közönség érdeklődése hirtelen megnövekszik.

Egy-egy tévéadás nézettségének az átlaga 300 ezer körül mozog - akad félmilliós nézőszám is -, amit a legtöbb színház csak akkor tudna elérni, ha 800-1000 előadást tartanának abból az egy darabból. A színházi közvetítés ára 4 és 8 millió forint között ingadozik. Ám egy ilyen adás általában három óra, ezért az egy percre jutó költségek majdnem a legalacsonyabbak a televíziózásban.

2002 nyara óta ismét rendszeressé váltak a színházi közvetítések. Havonta egyszer, szombat esténként élő adásban láthatnak előadásokat az érdeklődők. A szélesebb közönség érdeklődésére számot tartó darabokat választanak -, havonta egy csütörtökön, a késő esti órákban, fél tizenegyes kezdéssel, a szokatlanabb, ám nagy szakmai érdeklődést kiváltó darabokból válogatnak.

890 rögzített előadást őriz az archívum - többségét a Színházi Intézet is átvette - és ezeket nemcsak egészükben, hanem sok részletükben is használja számos tévétársaság. Az ügynök halála volt a Magyar Televízió első élő színházi közvetítése 1957-ből. Ettől kezdve, tíz éven át minden héten színházi közvetítést láthattak az előfizetők. Aztán még később is, egészen 1996-ig, évente nagyjából 40-50 előadást rögzítettek és sugároztak.