Ismét Drezda fölé tornyosul a Frauenkirche

MTI
2004.06.23. 10:24
A drezdai Frauenkirche utolsó építőelemét, a kereszttel díszített toronysisakot kedden emelték helyére a tíz éves helyreállítást követően. Németország legnagyobb evangélikus temploma, George Ba:hr 1726 és 1743 között készült, háborúban elpusztult alkotása 91,24 méter magas.

A 28 tonnás szerkezetet óriásdaru emelte 78 méterre a föld felszíne fölé, igaz, kis késéssel, mivel meg kellett várni, amíg a magasban kissé csillapodik a szél. Amikor a toronysisak a helyére került, megszólaltak a harangok.

A több tízezer ember részvételével megtartott drezdai szabadtéri istentiszteleten részt vett a kenti herceg, II Erzsébet unokatestvére, a Frauenkirche újjáépítésére pénzt gyűjtő Dresden Trust elnöke is. A társaság a már 2000-ben Drezdába szállított kereszt elkészítését is finanszírozta. A nyolc méteres kereszt angol ötvösművész, Alan Smith munkája, Smith édesapja 59 évvel ezelőtt részt vett Drezda bombázásában.

Most, hogy a Frauenkirche külsőleg elkészült, következik a belső tér berendezése. A toronysisak és a kereszt keddi beemelésével a munkák 95 százalékát elvégezték. A templomot 2005-ben akarják beszentelni, a még hiányzó eurómilliók előteremtésére valószínűleg ősszel megnyitják a turisták előtt a laternát. A Frauenkirche újjáépítése 130 millió euróba kerül, az összeg zömét magánforrásokból szedték össze.