Sikeresen vendégszerepelt Belgrádban a magyar balett

MTI
2004.06.30. 11:58
Igazi táncünnepélyt varázsolt a színpadra kedd este a belgrádi Száva Központ koncerttermében a Magyar Állami Operaház balett-társulata, pedig az előkészületek nem zajlottak simán.

A balett-társulat Mendelssohn Szentivánéji álom című szvitjének modern zenei betétekkel tarkított kísérőzenéjével Seregi László pörgő és ötletekben dús koreográfiáját vitte színpadra. A csaknem háromórás örvénylő tündértánc, az álomvarázs sodró irama és színpompája valósággal megbabonázta a közönséget. A mesejáték epizódjait többször is megszakította a taps, a szerelemhimnusszal induló utolsó, harmadik felvonás végén pedig felállva ünnepelték a társulat bemutatkozását.

A nagysikerű előadásban nyoma sem volt annak, hogy az előkészületek nem mentek simán. Ifj. Harangozó Gyula, a balett-társulat igazgatója elmondta az MTI-nek, hogy villámgyorsan kellett felépíteni az előadást, mert a díszleteket szállító kamionok késtek a határon, s csak az előadás napján értek Belgrádban.

A késés azért érintette különösen érzékenyen a táncosokat, mert a Seregi-darab teljesen színpadképre épül, erősen díszlet- és fényfüggő. Mivel egy koncertteremnek teljesen mások a technikai adottságai, mint egy operaháznak, a művészeknek a próbára szánt időt át kellett engedniük a műszakiaknak. Harangozó is úgy látja, hogy a körülmények ellenére kitűnően sikerült az előadás, és elnyerte a közönség tetszését.

A Magyar Állami Operaház balett-társulata harmincnyolc év után most első ízben vendégszerepelt Belgrádban.