Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kora rézkori települést tárnak fel Vesztőn

MTI
2004.07.07. 11:23
Magyar és amerikai régészek tárnak fel egy több mint 6.500 éves, kora rézkori települést a Békés megyei Vésztő határában - mondta a projekt magyar vezetője az MTI-nek.

A négy éve folyó ásatás során a régészek egy 200 éven át lakott és erődített település maradványaira bukkantak, amelynek lakói állattenyésztéssel és növénytermesztéssel foglalkoztak - közölte a Békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum régésze.

Az ásatásokra felfigyelt a floridai állami egyetem is. Segítségével több tízmillió forint érkezett két amerikai alapítványtól - mondta Gyucha Attila.

A megközelítőleg 70-80 méter átmérőjű településen a régészek négy lakóház maradványaira, néhány sírra, tűzrakó helyre, állati maradványokra és mintegy 80 ezer darab kerámiatörmelékre bukkantak.

A település az úgynevezett "tiszapolgári kultúrához" tartozik. Ebből a korból ez az első olyan lakott terület Magyarországon, amelyet komplexen feldolgoznak a régészek - közölte Gyucha Attila.

A feldolgozás során többek között feltárják a település és környéke növény- és állatvilágát, és az egykor ott élők életmódját.

Az ásatások első eredményeiről már Kanadában, az Egyesült Államokban és Olaszországban, valamint több Magyarországon rendezett konferencián is beszámoltak a szakemberek.