Lengyelország gyászolja Czeslaw Miloszt

MTI
2004.08.14. 21:30
Mély megrendüléssel fogadták szombaton Lengyelországban a Nobel-díjas Czeslaw Milosz költő, író, esszészerző halálhírét. Milosz, akit 1980-ban tüntettek ki a legnagyobb nemzetközi irodalmi díjjal, szombaton, 93 éves korában hunyt el krakkói házában, hosszú betegség után.

"Egy nagy lengyel halt meg" - jelentette ki Marek Belka lengyel miniszterelnök, akinek szavait a PAP hírügynökség idézte - Írásaival, szívével utat mutatott nekünk, megmagyarázta a valóságot, a jóra ösztönzött. Pótolhatatlan veszteség nekünk és az országnak".

Lech Walesa volt köztársasági elnök és Nobel-békedíjas szerint a költő "a XX. század fejedelmeinek, nagyságainak nemzedékéhez tartozott". A Szolidaritás szakszervezet történelmi vezetője szerint Czeslaw Milosz művei bizonyos értelemben hozzájárultak a kommunista rendszer bukásához.

Az 1911-ben született Milosz, miután 1951-ben emigrált a kommunista Lengyelországból, sokáig Franciaországban és az Egyesült Államokban élt. Az 1990-es évek elején tért vissza Krakkóba, ahol szombaton a városházán halálhírére félárbocra engedték a lengyel zászlót. Czeslaw Miloszt a krakkói Rakowiczki temetőben helyezik örök nyugalomra.