Efraim Kishon nyolcvanéves

MTI
2004.08.19. 12:18
Nyolcvan éve, 1924. augusztus 23-án született Budapesten Kishont Ferenc humorista, aki Efraim Kishon néven vált világhírűvé.

Eredeti neve Hoffmann, apja bankigazgató volt. Teljesen asszimilált környezetben nőtt fel, bár ősei között rabbik is voltak. Korán felismerte, hogy választania kell a hit és szkepszis, azaz a humor között, s ő az utóbbi mellett döntött. Jezsuitákhoz járt iskolába, a zsidótörvényekig jómódban éltek. 1942-ben érettségizett egy kereskedelmi iskolában, s mivel egyetemre nem mehetett zsidósága miatt, ötvösséget tanult. Bár kikeresztelkedett, a második világháborúban munkaszolgálatosként Szlovákiába terelték, de sakktudása révén a századparancsnok titkára lett. A jolsvai táborból hamis igazolvánnyal megszökött, s néhány nap alatt vasúton megérkezett Budapestre. Számos családtagja a lágerekben pusztult el. Itthon bujkált, illegális okiratokat, pecséteket hamisított, és írt egy szatírát egy pártról, amely a kopaszokat akarta kiirtani.

Ma a legsikeresebb izraeli szerző és egyike a világ legnépszerűbb élő humoristáinak. A pesti zsidó humor hagyományait folytatja, legfőbb elődjeinek Molnár Ferencet és Karinthy Frigyest tartja. Izraelben és Magyarországon egyaránt igen népszerű, de a legolvasottabb Németországban. Több mint 50 kötete, elbeszélése, színdarabja jelent meg héberül, 37 nyelvre (köztük magyarra) fordított művei közel 40 millió példányban keltek el világszerte.