Magyar kultúrközpont nyílt a szlovéniai Lendván

MTI
2004.08.24. 11:22
Megnyílt a szlovéniai magyarok új közösségi háza, a Bánffy-Központ hétfőn Lendván.

Az intézmény legfontosabb célja az, hogy közvetítő szerepet játsszon a többségi nemzet, valamint a kisebbség és annak anyaországa között - mondotta Kepe Lili, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgató-helyettese.

A Bánffy Központnak mindenképpen olyan szerepet szántunk, hogy továbbítsa az egyetemes magyar kultúrát, mégpedig ne csak az itteni többségi - vagyis a szlovén - nemzet felé, hanem Horvátország, Ausztria és Olaszország felé is - tette hozzá.

Az új kulturális központ fő attrakciója a Bánffy könyvesbolt, amelyet hat évvel ezelőtt, - a korábbi polgári stílus megőrzésével - egy lakatlan, romos családi ház átalakítása és felújítása után nyitottak meg. Az épületet újabb helyiségekkel bővítették ki: klubbal, internet- és irodalmi kávézóval.

Az épület átalakítása, számítógépekkel való felszerelése mintegy 60 millió forintba került, amelynek kétharmadát az Illyés Közalapítvány teremtette elő, de hozzájárult a szlovén kormány és Lendva önkormányzata is.

Ősz elején újabb művelődési ház nyitja meg kapuit Lendván: várhatón szeptember 18-án adják át a 444 főt befogadó, Makovecz Imre tervei alapján épült színházat, ahol az előadásokon kívül konferenciákat, fesztiválokat és szimpóziumokat is rendeznek.