Szabó István filmjével nyit a torontói fesztivál

MTI
2004.09.09. 18:20
Szabó István Being Júlia (Csodálatos Júlia) című legújabb rendezésével nyílik csütörtökön este a 29. torontói filmfesztivál. A nemzetközi filmszakma egyik legfontosabb őszi eseményeként számon tartott észak-amerikai filmünnepen évről-évre számos nagyszabású alkotás premierjét tartják meg. A hivatalos programba két magyar alkotást, Janisch Attila szemlefődíjas Másnap és Antal Nimród Kontroll című filmjét hívták meg.

A szeptember 18-ig tartó fesztiválon 328 filmet vetítenek, közülük 250 egész estés alkotás. 61 ország filmjei szerepelnek a mezőnyben. Torontóban csak közönségdíjat osztanak ki, a fesztivál nagy népszerűségét elsősorban az magyarázza, hogy műsorán a harmadik világból és Európából érkezett alkotások mellett rendszeresen szerepelnek bemutatás előtt álló hollywoodi filmek, ami biztosítja a filmcsillagok felvonulását is.

Idén olyan ismert sztárokat is Torontóba várnak, mint Sean Penn és Charlize Theron, Al Pacino, Dustin Hoffmann, Maggie Cheung, Helen Hunt, Susan Sarandon és még sokan mások. Az amerikai politika is jelen lesz a demokraták elnökjelöltjéről szóló "Going upriver: the long war of John Kerry" (Ár ellenében: John Kerry hosszú háborúja) című dokumentumfilmmel.