Újabb Bush-ellenes film

MTI
2004.09.12. 19:57
Részben George W. Bush amerikai elnökről mintázta Silver City - Ezüst város - című filmjét John Sayles filmrendező, akinek szatirikus krimijét a hét végén mutatták be a torontói filmfesztiválon.

"A főszereplő George W. Bush figuráján alapul, abból az időből, amikor először indult a texasi kormányzóválasztáson" - mondta el a rendező a vetítés előtt. A forgatókönyvet Sayles a 2000-es elnökválasztás után kezdte írni és a vágást felgyorsította, hogy a film még az idei novemberi voksolás előtt a mozikba kerülhessen.

Dick Pilagert, a Bush-hoz hasonlóan "újjászületett" coloradói kormányzójelöltet apja, egy erős gazdasági kapcsolatokkal rendelkező szenátor támogatja a filmben (Busht apja, a volt amerikai elnök segítette). Akárcsak Bush, Pilager is hadban áll a nyelvtannal, és Sayles nem is tagadja, hogy az amerikai elnöktől kölcsönzött néhány hibás fordulatot.

A politikai szatíra azonban krimivé változik, amikor a választási kampány egyik reklámfilmjének felvétele közben egy hulla kerül elő. A kampánymenedzser egy újságírót bíz meg annak kiderítésével, hogy a holttesttel nem a jelölt kampányát akarták-e valakik lejáratni, az újságíró azonban maga is alámerül a politikai korrupció világában.

A szeptember 11-i terrortámadás 3. évfordulóján bemutatott film főbb szerepeit Chris Cooper, Richard Dreyfuss, Billy Zane, Daryl Hannah, Kris Kristofferson, Tim Roth és Danny Huston alakítja.