Árpád
-2 °C
3 °C

Beszélgetés egy holokausztáldozat kutatásáról

2004.09.14. 11:33
"1945 április 21-én tudtam meg, hogy elvesztettelek. Azonnal nekiindultam, hogy megkeresselek. _Végre Belsenbe jutok, ahol elvész minden reményem. Őrjöngve tör rám a fájdalom. Félek az élettől, félek a haláltól. Most még hazamegyek."

Részlet dr. Deák Pál naplójából, aki 1945 május 17 és július 2 között, közvetlenül a felszabadulás után útnak indult, és megpróbálta megkeresni deportált feleségét. A Napló egy spirálfüzet, amelybe Deák doktor a lázas keresés, várakozás napjaiban gondolatait lejegyezte. Deák doktor nem találta életben feleségét, akit élete végéig gyászolt.

A történetet az augusztusi Mozgó Világ közölte, Karsai László történész előszavával, aki a naplót sajtó alá rendezte. Az írást Deák Pál unokaöccse, Horvát János ismert televíziós személyiség találta meg nagybátyja halála után az íróasztalfiókban.

Beszélgetés a Naplóról a Holokauszt Emlékközpontban (IX. kerület, Páva u. 39.) Időpont: 2004. szeptember 15., délután 16.00 óra. A beszélgetés résztvevői Karsai László történész és Horvát János újságíró. A beszélgetést Kemény Vagyim szociológus vezeti. A Naplóból Tihanyi Péter színművész olvas fel részleteket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?