Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Film készült Hitler halálából

MTI
2004.09.15. 14:18
Csütörtökön 400 kópiával indul hódító útjára A bukás című, a Hitler és a hitleri Németország végnapjairól készült német filmprodukció.

A 400 kópia közepes szám Németországban, a sikeresnek ígérkező amerikai filmek 900 kópiával kezdenek. A bukás nemzetközi bemutatójának színhelyéül Torontót választották.

A 150 perces opusz 13,5 millió euróba került, s pikantériája, hogy az összeomló Berlinre hasonlító külső színhelyeket a stáb Szentpéterváron találta meg. Ott is forgattak, orosz katonákat öltöztettek náci egyenruhákba, a környékbeliek némi megrökönyödéssel tapasztalták, hogy egy Hitler-szerű figura sétál utcáikon, míg meg nem magyarázták nekik, miről van szó.

A német televíziós állomásokon eddig bemutatott, vélhetően legjobb részletek alapján ítélve a film tisztes iparos munka. A német filmes Hitler-ábrázolásokhoz képest van egy-két újdonsága, ezért érdemes megnézni a kissé hosszúra sikerült művet. (A film vetítési jogát megvásárló német televíziós állomás két részben vetíti majd).

A bukást készítő filmesek, színészek legfőbb gondja az volt, hogy miképp mutassák be a Hitlerben, az emberben rejtőző szörnyet.

"Szakítani akartunk az eddigi leegyszerűsítő ábrázolásokkal. Hitlert csak szörnyetegnek láttuk, pszichopatának, karikatúraszerű figurának. Megpróbáltunk úgymond háromdimenziós portrét készíteni róla, mert a különböző beszámolókból tudjuk: képes volt megnyerő is lenni. Képes volt egy egész népet barbárságra csábítani, egy szörnyeteg ilyesmire sohasem képes" - közölte a rendező, Oliver Hirschbiegel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?